Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ - Πέντε χρόνια μετά: Δικάζονται αστυνομικοί της «Δ» για τη βάναυση επίθεση σε Αμερικανίδα διαδηλώτρια

Φωτο - ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΔΙΚΗΣ ΤΩΝ ΔΕΛΤΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΑΥΜΑΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΔΑΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΡΙΑΣ

Αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια της Ευελπίδων, στο κτήριο 9, αίθουσα 10 περιμένουμε να διεξαχθεί η δίκη για τον σοβαρό τραυματισμό της Αμερικανίδας διαδηλώτριας, προ 5 χρόνων, σε διαδήλωση ενάντια στα μέτρα του ΔΝΤ. 

Βίντεο με συνέντευξη της αμερικανίδας, που έδωσε στην ομάδα multimedia του Κινήματος Δεν Πληρώνω.



Στο πλευρό της αμερικανίδας διαδηλώτριας βρέθηκαν αλληλέγγυοι και αντιπροσωπεία του Κινήματος Δεν Πληρώνω.

Ο Βασίλης Παπαδόπουλος ήταν ο γιατρός που της προσέφερε τις πρώτες βοήθειες, μετά την βάρβαρη  επίθεση της ομάδας ΔΕΛΤΑ.

Τόσο η αμερικανίδα αντικαπιταλίστρια, όσο και η δικηγόρος της ευχαρίστησε τα μέλη του Κινήματος Δεν Πληρώνω για την έμπρακτη αλληλεγγύη τους, τόσο σήμερα, όσο και 5 χρόνια πριν.

Νεότερη ενημέρωση:  Η δίκη διακόπηκε και θα συνεχιστεί στις 7 Ιουλίου 2015, Τρίτη.


Η φωτό είναι της βαρειά  τραυματισμένης Αμερικανίδας διαδηλώτριας και την τράβηξαν συναγωνιστές γιατροί  του Κινήματος Δεν Πληρώνω που προσέφεραν τις πρώτες βοήθειες. 

Συναγωνιστής είχε καταθέσει για το συμβάν στη προανακριτική διαδικασία

....
Η έκβαση της δίκης έχει καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση των περιστατικών αστυνομικής βίας, τη δράση των μηχανοκίνητων μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε τη διεθνή επικαιρότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά ανάλογα περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

Την 15η Νοεμβρίου του 2010, μια αμερικανίδα έπεσε θύμα βάναυσης επίθεσης από αστυνομικούς της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στο ΔΝΤ.
Η διαδηλώτρια - 48 κιλών και 27 χρονών τότε - σύμφωνα με μαρτυρίες, χτυπήθηκε πισώπλατα με οξύ αντικείμενο από αστυνομικό, με αποτέλεσμα να αιμορραγήσει από το κεφάλι.

Παρότι είχε χάσει τις αισθήσεις της, υπέστη εκ νέου ξυλοδαρμό από πολλούς αστυνομικούς ταυτόχρονα, που ακολούθως την έσυραν στο πεζοδρόμιο και συνέχισαν να τη χτυπάνε.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί την εγκατέλειψαν αιμόφυρτη και αναίσθητη έξω από το θέατρο «ΑΛΦΑ».

Η διαδηλώτρια οδηγήθηκε στο νοσοκομείο “Ερυθρός Σταυρός”, όπου διαγνώστηκαν πολλαπλοί τραυματισμοί ως αποτέλεσμα των βίαιων ξυλοδαρμών. Τα χτυπήματα της προκάλεσαν πολλαπλά τραύματα στο κεφάλι, την πλάτη, τους ώμους, τον αυχένα και την κοιλιακή χώρα, ενώ διαγνώστηκε κάταγμα στο κεφάλι και μόνιμη βλάβη στον έσω ωτό, από τα οποία υποφέρει μέχρι και τώρα. Τα ράμματα που χρειάστηκαν για την αντιμετώπιση των τραυμάτων, επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς των μαρτύρων για τη χρήση οξέος αντικειμένου και την πρόκληση της απώλειας των αισθήσεων. Κείμενο κατά της αστυνομικής βίας στην Ελλάδα με αφορμή το περιστατικό υπογράφηκε μεταξύ πολλών άλλων και από τους διακεκριμένους διανοούμενους Νόαμ Τσόμσκυ, Τζούντιθ Μπάτλερ και Εμμάνουελ Βάλερσταϊν.

Την Παρασκευή 19/6/2015, πέντε χρόνια μετά, στο ΙΑ' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών (κτ.9 αιθ.10, πρ. Σχολή Ευελπίδων και ώρα 09:00, τρεις αστυνομικοί της ομάδας ΔΕΛΤΑ θα δικαστούν με την κατηγορία της βαριάς σωματικής βλάβης σε βάρος της διαδηλώτριας.
Η έκβαση της δίκης έχει καθοριστική σημασία για την αντιμετώπιση των περιστατικών αστυνομικής βίας, τη δράση των μηχανοκίνητων μονάδων της ΕΛ.ΑΣ. καθώς η συγκεκριμένη υπόθεση απασχόλησε τη διεθνή επικαιρότητα, φέρνοντας στο προσκήνιο πολλά ανάλογα περιστατικά που σημειώθηκαν τα τελευταία χρόνια.

.................................................................................................................

Το δημοσίευμα εκείνης της εποχής στο μπλογκ  ΚΙΝΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ:


Νεαρή διαδηλώτρια με κρανιοεγκεφαλική κάκωση στον Ερυθρό Σταυρό βαρειά τραυματισμένη στην Πατησίων από άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ που επιτέθηκαν απρόκλητα ενώ είχε τελειώσει η διαδήλωση και οι πολίτες διαλύοντο ειρηνικά.

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ και ενώ οι διαδηλωτές οι οποίοι έλαβαν μέρος στη διαδήλωση κατά της τρόικας και του μνημονίου διαλύοντο πρίν από το σημείο της αφετηρίας της πορείας στο Πολυτεχνείο, μηχανοκίνητοι άντρες της ομάδας ΔΕΛΤΑ,επιτέθηκαν εναντίον τους εντελώς απρόκλητα κινούμενοι επί της οδού Πατησίων από την πλευρά της Ομόνοιας.

Πρίν τη διασταύρωση με την οδό Στουρνάρη επιτέθηκαν από το πίσω μέρος της πορείας με ιλιγγιώδη ταχύτητα εκτοξεύοντας βολίδες κρότου -λαμψης κατά των πολιτών με αποτέλεσμα πολλοί από τους διαδηλωτές να τραυματιστούν στην προσπάθειά τους να προστατευτούν από την απρόκλητη μηχανοκίνητη επίθεση των αντρών της αστυνομίας.

Νεαρή διαδηλώτρια υπέστη επίθεση απο τους αστυνομικούς οι οποίοι την χτύπησαν στο κεφάλι χρησιμοποιώντας τα γκλομπς. Η νεαρή γυναίκα βαρειά τραυματισμένη έπεσε στο οδόστρωμα όπου οι αστυνομικοί με πρωτοφανή αγριότητα επιχειρούσαν με τις μπότες τους να της συνθλίψουν το κεφάλι μεταξύ του οδοστρώματος και του πεζοδρομίου, ενώ ετόιμαζαν την σύλληψή της.

Στό σημείο αυτό αλληλέγγυοι διαδηλωτές κατάφεραν μετα από μάχη σώμα με σώμα να την αποσπάσουν από τα χέρια της ομάδας ΔΕΛΤΑ και αιμόφυρτη να την μεταφέρουν στο παρακείμενο Θεατρο ΑΛΦΑ.

Εκεί παρευρισκόμενοι γιατροί του κινήματος ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που έσπευσαν να παράσχουν βοήθεια, διαπίστωσαν ότι είχε υποστεί σοβαρή κάκωση στην δεξιά βρεγματική περιοχή στό κεφάλι, βρισκόταν δε σε ημιλιπόθυμη συγχυτική κατάσταση, με συνοδά κλινικά ευρήματα.
Ασθενοφόρο που ειδοποιήθηκε και αφού εφαρμόστηκε κολάρο σταθεροποίησης του αυχένα και τοποθέτησή της σε φορείο,την μετέφερε στο Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου